Anders doen 5

Anders doen: Ineke de Bruin

Ineke de Bruin is directeur zorg bij de Parnassia Groep. Tussen 2010 en 2012 deed ze meerdere keren mee met Touching the Community Soul.

Wat wilde je doen?

Wat wilde je doen?

Ik wilde een beweging in gang zetten bij onze leidinggevenden. Een beweging naar beter luisteren en een open mind, naar leidinggeven op een andere manier. In eerste instantie ben ik nu bezig om iedereen kennis te laten maken met de kracht van ervaring.

Hoe probeer je dat te bereiken?

Alle leidinggevenden gaan in groepen van 20 naar een verplichte driedaagse training. In de training doen we allerlei oefeningen met Theory U, het uitstellen van patronen en het spiegelen van gedragingen. Oefeningen klinkt groot, maar vaak zijn het maar kleine, simpele dingen. We hebben bijvoorbeeld een belletje dat we laten klinken als iemand een ander in de reden valt. Het is wonderlijk hoe snel je met dat tingeltje opnieuw geprogrammeerd raakt en iemand niet meer in de reden valt.

Ik heb ook altijd een ochtendritueel om de trainingsdag te beginnen. Vaak is dat iets met muziek of een filmpje. Laatst draaide ik een aria van Vivaldi. Dat raakte mensen. We luisterden in diepe stilte en het was mooi om te zien hoe het direct het hele daaropvolgende gesprek beïnvloedde. Door die aanraking van een ander deel van de hersenen staat de cognitie volgens mij minder op de voorgrond en speelt de ervaring een grotere rol. Dat briefje met notulen, het harde officiële, is dan opeens veel minder van belang.

Hoe pakt dat uit?

Ik liet eens een groep naar zichzelf in een spiegel kijken terwijl ik het liedje ‘Ik hou van mij’ van Harrie Jekkers draaide. Dat kwam zó ongelofelijk binnen! Maar ja, dat wist ik ook niet van tevoren. Ik had alleen het lef het te proberen. Een leerervaring kan misgaan, maar dan kun je er gewoon mee stoppen en het concept aanpassen voor een volgende poging. Bovendien: Niet iedereen hoeft het leuk te vinden. Als ik iets twee keer uitgelegd heb, doe ik dat geen derde keer meer, want volgens mij staat er dan iets anders in de weg dan een slechte uitleg. Mensen zijn niet gek, ze denken voor zichzelf. Iedereen leest kranten, krijgt feedback van partners etc. Uiteindelijk moet iedereen zélf zijn stapjes vooruit zetten.