Anders doen 8

Anders doen: Wilbert van Bakel

Wilbert van Bakel werkt als bestuurssecretaris voor woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven. Hij nam in 2010 deel aan Touching.

Wat wilde je doen?

Ik was op zoek naar een manier om een goed gesprek te kunnen voeren met iedereen die iets met Woonbedrijf te maken heeft. Uiteindelijk heb ik daarvoor een scenariospel ontwikkeld. Eigenlijk komt dit voort uit iets erg rationeels: We gebruiken al jaren scenario’s voor macroanalyses, maar een goed gesprek voeren met een spreadsheet als basis bleek heel lastig. Op een gegeven moment las ik een artikel over Adam Kahane die scenario’s gebruikt had om de dialoog rondom de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika te ondersteunen. En daarbij ook het U-proces gebruikte. Dat leek me geweldig!

Hoe pakt dit uit?

Ik start met een verhaal dat de verschillende scenario’s, die vernoemd zijn naar steden als Detroit, Berlijn,Luik en Dubai, schetst. Daarna nodig ik de groep vooral uit om lol te hebben tijdens het spelen. Dat er energie los komt, dat is volgens mij het belangrijkste. Vervolgens laat ik iedereen zijn eigen pionnetje vouwen, wat regelmatig voor hilariteit zorgt, en dan begint het spel. Stel, Eindhoven wordt Luik, wat zou je dan doen, is bijvoorbeeld een vraag die ze tegen kunnen komen. Als het gesprek dat daar uit voortkomt vast dreigt te lopen, gebruik ik een van de interventiekaartjes die ik gemaakt heb door de scenario’s op allerlei manieren te doordenken. Aan de hand van het spel ontstaat al heel snel een gesprek over wat we belangrijk zouden moeten vinden, wat we wezenlijk van plan zijn, dat soort dingen. Het is een benadering die het makkelijk maakt om een stapje in een andere wereld te zetten, waarna je vanzelf anders naar het probleem kunt kijken. Dat geldt ook voor iedereen. Ik heb bijvoorbeeld een fantastisch gesprek gehad met onze postarchivaris. Al doende merk ik waar verbetering mogelijk is. Zo zijn we nu filmpjes aan het maken om de scenario’s te introduceren, zodat mijn persoonlijke stemming minder invloed heeft op het verloop van het spel. Ook wil ik een variant maken die niet op een bord, maar in de fysieke ruimte gespeeld wordt. Dat hebben we eens uitgeprobeerd omdat de ruimte die we toen hadden daartoe uitnodigde. De beweging en fysieke ervaring van ieders standpunten voegde echt iets moois toe.

Hoe gaat dat in zijn werk?

We hebben het spel denk ik nu een keer of 20 gespeeld met verschillende groepen. Ook mensen van buiten de organisatie sluiten aan. Echte weerstand tegen het spel heeft niemand. Hoewel ik af en toe wel erg moet sleuren om het draaiende te houden, kan ik vaak gewoon in een hoekje gaan zitten en genieten van de energie die er van af knettert. Inmiddels hebben we een nieuw koersplan gemaakt op deze manier. In de dialogen zijn we ook op zoek gegaan naar hoe de deelnemers hun passie aan die koers kunnen verbinden. Die combinatie levert hele mooie persoonlijke verhalen op. Dat is een verrijking, want het zorgt voor begrip, energie, passie en emotie. Precies wat we nodig hebben voor het slagen van die koers!